Kaleien! Wat is dat eigenlijk?
Waarom kaleien vaak een goede oplossing is!

Kaleien, wat is dat eigenlijk?
Nog nooit van het woord kaleien gehoord? Dat is niet zo verwonderlijk. Nochtans komt kaleien vaak voor, ondanks het feit dat de term minder bekend is. In deze blog vertellen we je graag wat meer over kaleien en wat er bij deze techniek allemaal komt kijken.
Wat is kaleien?
Kaleien is een schildertechniek die al tientallen jaren meegaat. Met een blokkwast wordt er een dunne kalkpleister op de muur aangebracht en uitgestreken. Zowel buiten- als binnenmuren kunnen gekaleid worden en de techniek wordt zowel bij nieuwbouw- als wat oudere woningen toegepast. Kaleien wordt voornamelijk toegepast als bescherming voor de afwerkingslaag. Kalk beschermt uitstekend tegen vocht en de impact van buitenaf. Bovendien werkt kalk ook oneffenheden weg.
Waarom is kaleien populair?
De voordelen van kaleien? Dat zijn er wel wat:
- Je gevel krijgt er een nieuwe uitstraling mee
Heel wat mensen kaleien hun gevel om een nieuwe look te bekomen. De witte kalk die bij het kaleien wordt gebruikt, frist een oude muur weer op en werk beschadigingen weg. Je woning ziet er dus een stuk beter uit. - Een uitstekende bescherming
De weersomstandigheden in ons land kunnen best bar zijn. Door het kaleien van je gevel, bescherm je je woning tegen deze invloeden. Vocht krijgt met kaleien geen kans. Op een duurzame manier voorzie jij je woning van de perfecte bescherming.
Verschillende afwerkingsvormen mogelijk
Een professionele schilder die thuis is in kaleien, kan verschillende afwerkingsvormen voorstellen. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om kleurstoffen toe te voegen en een andere kleur te bekomen dan wit. Hierdoor krijgt je woning een heel andere look. Let wel: na een tijdje gaat een gevel die gekaleid is, altijd wat verkleuren. Wil je echt een bijzonder effect? Laat de kalei dan polieren met een droge borstel of een spons. Het is wat duurder, maar je krijgt wel een heel bijzonder effect.
Houd er rekening mee dat zowat om de 10 jaar je gevel opnieuw onder handen genomen moet worden. Zo geniet je steeds van een fijne uitstraling en een optimale bescherming.
Wat houdt het aanbrengen van kalei in?
Het aanbrengen van kalei laat je maar beter aan een professional over. Een ervaren schilder zal eerst de gevel schoonmaken, zodat deze klaar is om een kalklaag op aan te brengen. Loszittende stukken, plantjes en oude verflagen worden eerst verwijderd. Het kaleimengsel wordt aangemaakt en vervolgens aangebracht op de muur. Het mengsel wordt zorgvuldig en met een borstel op de muur gezet. Dit klusje neemt best wat tijd in beslag en is vrij arbeidsintensief. Aan het kaleien van een muur is dus wel een kostenplaatje verbonden, maar het gaat om een investering die je woning beschermt en voor meerwaarde zorgt.
Meer weten over kaleien?
Wil je meer weten over kaleien en/of een offerte op maat? Contacteer ons, we bezorgen je graag een vrijblijvend voorstel op maat en dit zowel voor je gevel als binnenmuren.






